yoğurt çeşitleri nelerdir?


Yoğurt çeşitleri nelerdir? Yoğurt evlerde doğal (yoğurt mayası) maya kullanılarak, endüstriyel olarakta starter kültür ile fabrikalarda üretilir. Evlerde yapılan yoğurtlar (köy yoğurdu dediğimiz) çoğunlukla yağlı süt kullanılarak yapılan üzeri kaymaklı yoğurtlardır. Bu yoğurtlara örnek olarak Silivri yoğurdunu ve Susurluk yoğurdunu gösterebiliriz.


Fabrikalarda üretilen yoğurtlar çok çeşitlidir. Bu yoğurtlar yoğurt yapmada kullanılan sütün yağlılık derecesine göre; tam yağlı yoğurt, yağlı yoğurt, yarım yağlı yoğurt, az yağlı yoğurt ve yağsız yoğurt çeşitleridir. Bu yoğurtlar dışında kaymaklı yoğurt, pastorize (uzun ömürlü) yoğurt, dondurulmuş yoğurt, meyveli yoğurt ve aromalı yoğurt çeşitlerini sayabiliriz.

Birde yoğurdun kurutulmasıyle elde edilen kurut ve yoğurdun torba içerisine konularak süzülmesiyle elde edilen süzme yoğurt, yoğurt çeşitleri arasındadır. Genellikle kurut ve süzme yoğurt köylerde yoğurdun kullanma süresini artırmak için yapılır. Kurut makarna ve erişte yemeklerinde kullanılır. Süzme yoğurt ise, yoğurdun kullanıldığı her yerde sullandırılarak kullanılır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

10 kişilik pirinç pilavı

erişte nasıl pişirilir

tavuk eti nasıl marine edilir

tavada somon nasıl yapılır