mantı çeşitleri


Mantının bükümü, içine konulan malzemelerin çeşiti farklı olsa da, mantının ana malzemesi aynıdır. Un, yumurta, su ve tuz kullanılarak yoğurulan sert hamurdan mantı yapılır. Mantı tencerede haşlanarak, ya da fırında kızartılarak pişirilir. Ayrıca yüzük çorbası veya börek çorbası adıyle bilinen mantının çorbası yapılır.

Her yörenin kendine özgü mantısı ve bu mantının adı vardır. Kayseri mantısı, Sivas mantısı, Denizli mantısı ve Çanakkale mantısı gibi. Mantı sade veya içli olarak yapılır. Mantı iç harcı kıyma, et, nohut, patates, tavuk eti, mercimek, peynir ve çeşitli sebzelerden hazırlanır.

Mutfaklarımızda hazırlanan bohça mantısı, saçaklı mantı, kulak mantısı, tepsi mantısı, sulu mantı, kuru mantı, piravu mantısı, sebzeli mantı, mantı çeşitlerinden bazılarıdır. Hazırlanan mantı çeşitleri sofralarımızda sade, salça soslu, tereyağlı ve sarımsaklı yoğurt ile tüketilir.