hamur mayalama



Ekmek, börek, çörek ve benzeri yiyeceklerin yapılması için mayalı hamura ihtiyaç vardır. Mayasız hamurla bu yiyecekler yapılırsa pişmez, hamur kalır. Maya, yoğurulan hamuru kabartır. Kabaran hamur süngerimsi şekil alır ve içerisinde küçük hava odacıkları bulunur. Bu sayede hamur hem güzel pişer, hem de maya hamura aroma ve lezzet katar.

Hamur mayalama un, su, maya ve tuz ile yapılır. Mayalı hamur yoğururken bu malzemeler belirli "standart" ölçülerde kullanılır. Piyasada üç çeşit hamur mayası vardır. Bunlar yaş maya, aktif kuru maya ve instant kuru maya adı altında satılır. Bu mayalardan ayrı olarak ekşi maya "köy mayası" vardır.

Ekşi maya özel olarak yapılır veya yoğrulmuş mayalı hamurdan bir parça alınarak elde edilmiş olur. Ekşi maya, diğer ticari mayalar gibi hamuru fazla kabartmaz. Ama, ekşi maya ile yoğurulan hamura hafif ekşilik, aroma ve lezzet katar. Ekşi maya ile hamur yoğurulacaksa diğer mayalarla takviye edilmesi gerekir.