ekmek çeşitleri


Evde ekmek yaparken kullanılan un'a bağlı olarak ekmek adını alır. Bu sayede ekmek çeşitleri de artar. Piyasada çok sayıda ekmek yapımında kullanılan un çeşiti var. Bu un çeşitleri daha çok, özel karışımla elde edilen unlardır. Fırınlar ekmek yapımında endüstriyel unları kullanır. Son zamanlarda bazı fırınlar, özel karışım unları kullanarak ekmek yapmaya başladılar.

Evde ekmek yapımında başta tam buğday unu olmak üzere, kepekli un, yulaf unu, çavdar unu, mısır unu, arpa unu, soya unu ve nohut unlarının karışımları kullanılır. Evde yapılan özel ekmek hamurun mayalanması için, ekşi "doğal" maya veya tatlı maya denilen nohut mayası kullanılır. Elbette, ekmek yapımında diğer yaş maya veya kuru maya çeşitleri de kullanılır.