balık çorbası yapımı



Balık çorbası yapmak için, daha çok beyaz etli balıklar tercih edilir. Çorbası yapılacak balıklar deniz veya tatlı su balıkları olabilir. Bu balıklar arasınada mezgit, kırlangıç, levrek, sazan, lipsoz, somon, iskorpit, palamut, orfoz, lagos ve fener gibi balıkları sayabiliriz.

Çorbası yapılacak balık önce temizlenir ve uygun büyüklükte parçalara bölünür. Yeterli miktarda su içerisinde, istenirse çeşitli sebzelerle birlikte haşlanır. Haşlanan balık eti soğutulur ve küçük parçalara bölünür. Balığın haşlama suyu süzülür ve çorba yapımında kullanmak için ayrılır.

Balık çorbası terbiyeli ve sade olarak hazırlanabilir. Çorbanın terbiyesi bütün yumurta veya yumurta sarısı, un ile birlikte limon suyu kullanılarak yapılır. Çorba içerisde havuç, kereviz, soğan ve patates gibi sebzeler ve çeşitli baharatlar kullanılır. Sebzeler balık haşlanırken tencereye ilave edilir, ya da sonradan balık eti ile birlikte tencereye ilave edilir.